Een glansmispel voor je huis gebruiken

0

De glansmispel is een plantengeslacht waarvan enkele soorten erg geschikt zijn als haagplanten.  Het zijn lage, vaste planten met een blad dat grotendeels onder de grond zit, waarvan slechts een paar stengels bovengronds uitkomen.

In het najaar komt het blad tevoorschijn en vormen de heesters een zeer goed beweeglijke haag, die dan ook weer gemakkelijk verwijderd kan worden. De glansmispel is uitermate geschikt als decoratieve haag rondom bijvoorbeeld een huis of schutting.

Het is een zeer snelle groeiende plant, die dus goed gedeeltelijk in de schaduw kan staan. Hij heeft echter ook een zonnige plek nodig om te kunnen bloeien, de glansmispel kan wel erg goed tegen de felle zon. Deze mooie, fleurige plant is oorlogsgewend en kan dus zeer goed tegen het gebruik als haag. Hij wordt normaal rond de 20 tot 40 cm hoog en verdraagt een jaartje van 15 tot 20 cm snoeien heel goed. De beste grond is voor deze plant zuiver aarde in een lichte tot middelmatig humusrijke bodem.

De bloemen zijn nauw verwant met die van de meidoorn, maar ze hebben geen doornen en bloeien dan ook in het najaar. Het zijn kleine, maar prachtige oranje of rode bloemen.

De glansmispel komt van origine uit bergachtige streken in Zuidoost-Azië. Deze plant is onder andere terug te vinden in de Himalaya. Deze plant is dus ook goed beschermd tegen een wat kouder klimaat. Dus deze plant kan ook prima in het Nederlandse klimaat voort bloeien, maar bij een strenge vorst is er wel kans op vorstschade.

Related Posts